Amylaza jest enzymem produkowanym przez gruczoły, głównie w śliniankach oraz trzustce. Badanie jej poziomu odbywa się poprzez analizę próbki krwi pochodzącej z żyły łokciowej. Podwyższone stężenie enzymu może świadczyć o poważnych dolegliwościach, dlatego wyniki wychodzące poza normę są zwykle wskazaniem do kolejnych testów.
Analizę poziomu amylazy we krwi wykonuje się zwykle w przypadku podejrzenia nieprawidłowości funkcjonowania organizmu takich jak:
- ostre zapalenie trzustki objawiające się paraliżującym bólem w lewym, górnym kwadrancie jamy brzusznej, biegunką i wymiotami
- przewlekłe zapalenie trzustki związane często z wieloletnim nadużywaniem alkoholu
- choroby ślinianek, w tym nowotwory
Jak przygotować się do badania?
Do badania należy podejść po przynajmniej ośmiu godzinach od ostatniego posiłku, nie należy również spożywać alkoholu. W miarę możliwości nie powinno się również przyjmować żadnych leków. Jeśli jesteśmy w trakcie leczenia, ich odstawienie należy jednak skonsultować z lekarzem.
Interpretacja wyników
- norma wynosi 25-125 U/I
- przy wartościach powyżej 1150 U/I najbardziej prawdopodobną diagnozą jest początek ostrego zapalenia trzustki, które wymaga natychmiastowej hospitalizacji
- wynik kształtujący się na poziomie 575-1150 U/I może świadczyć o przewlekłym zapaleniu trzustki, zapaleniu pęcherzyka żółciowego czy ostrym zapaleniu nerek, sporadycznie ma również związek z rozwojem choroby nowotworowej w organizmie
- podwyższone stężenie enzymu w granicach 125-575 U/I jest zwykle wskaźnikiem zatrucia metanolem, kamicy przewodów ślinowych lub wirusa świnki
- wynik poniżej normy pojawia się przy poważnym uszkodzeniu trzustki lub wątroby