Dieta kapuściana – zupa z kapusty

Warzywa w diecie odchudzającej odgrywają kluczową rolę. Zupa warzywna z kapusty jest podstawą diety kapuścianej. Dieta kapuściana jest jedną z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych diet odchudzających.

Kapusta to zdrowe małokaloryczne warzywo, które dobrze komponuje się z innymi. Zawiera potas, błonnik i witaminę C. Niska zawartość węglowodanów w warzywie sprawia, że kapusta wykorzystywana jest jako jeden z głównych składników w dietach odchudzających. W tej diecie główną potrawą jest zupa, która może być spożywana bez żadnych ograniczeń.

Zupa z kapusty

Zupa z kapusty to zdrowa niskokaloryczna potrawa bez dodatku tłuszczu i soli. Podstawą zupy jest kapusta (może być biała lub włoska) oraz dodatkowe warzywa takie jak: pomidory, cebula, marchewka, papryka oraz seler naciowy i pietruszka. Doprawiona ziołami (estragonem, czosnkiem, bazylią, oregano itp.) jest pożywną i smaczną potrawą, która może być spożywana w dowolnej ilości.

Zupa może być przechowywana w lodówce. Potrawa może być spożywana po podgrzaniu lub na zimno. Potrawa doprawiana jest świeżymi i suszonymi ziołami zastępującymi sól – zioła wpływają na szybszą przemianę materii i pomagają pozbyć się opuchlizny.

Dieta kapuściana – zasady

Dieta kapuściana nie powinna być stosowana dłużej niż tydzień z uwagi na małą zawartość witamin, wapnia i węglowodanów, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Podczas stosowania diety zalecane jest duże spożycie wody. W czasie trwania diety zabronione jest spożywanie tłuszczy zwierzęcych, mięsa czerwonego, słodyczy i cukru, mocnej herbaty i kawy oraz alkoholu i napoi gazowanych.

Dieta powinna być stosowana przez siedem dni – po upływie pięciu dni do diety można wprowadzić w niewielkich ilościach produkty zbożowe i chude mięso drobiowe. Dieta kapuściana działa oczyszczająco i moczopędnie – w krótkim czasie pomaga zrzucić dodatkowe kilogramy oraz usprawnia przemianę materii. Zupa z kapusty może być spożywana w dowolnych ilościach – błonnik zawarty w zupie zapewni uczucie sytości i uchroni przed atakami głodu.

Po zakończeniu diety i osiągnięciu zadowalających efektów należy ograniczyć dzienne spożycie kalorii i zmienić styl życia na zdrowszy. Dieta kapuściana może być stosowana jako dieta oczyszczająca, jednak nie powinna być stosowana zbyt często. Nie należy też przekraczać zalecanych siedmiu dni.

Views:
133
Article Categories:
Odchudzanie

Dodaj komentarz