Dieta mająca na celu wzmocnienie kości – jak powinna wyglądać?

Taka dieta jest w szczególności ważna dla najmłodszych, czyli dla dzieci i młodzieży, których układ kostny właśnie się kształtuje. Będzie to też ważna dieta dla osób z osteoporozą. Choroba ta jest uważana za „cichego złodzieja kości”. W przypadku osób w średnim wieku warto mieć natomiast na uwadze, że gęstość i twardość kości wzrasta wraz z aktywnością fizyczną- warto więc dbać o odpowiednią dawkę ruchu na co dzień. Jak jeść, aby wzmocnić kości i aby zapobiegać ich nadmiernej łamliwości?

Substancje, które są ważne dla naszych kości

Dieta wzmacniająca kości powinna być bogata w takie substancje jak wapń, magnez, cynk, witamina K oraz witamina D. Na to, jak mocne będą nasze kości wpływa także odpowiednia podaż białka. Ze wszystkich tych substancji to właśnie wapń jest uważany za najistotniejszy, gdyż jest on niezbędny do rozwoju kości oraz do ich utrzymania w dobrej kondycji. Z tego też względu zaleca się, aby dieta dla dzieci zawierała dużo nabiału i produktów mlecznych. Analogicznie, produkty o wysokiej zawartości wapnia będą nieodłącznym elementem diety osób starszych, których dotyczy osteoporoza.

Pozostałe minerały dość łatwo jest dostarczyć naszemu organizmowi wraz ze zróżnicowaną, zbilansowaną dietą. Inaczej jest w przypadku witaminy D, której nasz organizm nie jest w stanie sobie samodzielnie wyprodukować w miesiącach zimowych. Dlatego zaleca się wykonanie badania jej poziomu w organizmie, a następnie jej suplementacja.

Co jeść i w jakich proporcjach na mocne kości?

Dieta wzmacniająca kości powinna obfitować w nabiał- mleko, sery oraz różnego rodzaju przetwory mleczne. Jeśli da się je zmierzyć w formie płynnej- najlepiej, aby była to objętość 400-500 ml dziennie. Osoby, które mają problemy jelitowe spowodowane przyjmowaniem takiej ilości produktów mlecznych najlepiej, aby wybierały produkty bez laktozy. Magnez znajduje się z kolei w orzechach lub też w gruboziarnistych kaszach (tutaj tez znajduje się cynk). W codziennej diecie dobrze, aby znalazły się jajka- stanowią one źródło białka, ale i jakże ważnego cynku. Białko- tak ważne w diecie dla zdrowych kości- znajdziemy w rybach, mięsie oraz w niektórych roślinach strączkowych. Możemy się też posiłkować specjalnymi produktami proteinowymi, gdzie celowo została zwiększona ilość białka w składzie.

Dieta wzmacniająca kości powinna także zawierać potas, który znajduje się chociażby w owocach i warzywach. Możemy go dostarczyć do organizmu wraz z pomidorami, ziemniakami czy bananami. Warto także zauważyć, że spożywanie dużej ilości warzyw pozwala uzupełnić w naszym organizmie poziom naturalnych antyoksydantów. Są to też produkty lekkostrawne o niewielkiej kaloryczności, a dużej zawartości witamin i minerałów, czyli te zdecydowanie najbardziej poządane w diecie.

W końcu, dieta wspierająca układ kostny powinna być lekkostrawna, dopasowana do naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Nadprogramowe kilogramy czy też otyłość nie są tutaj pożądanym stanem. Analogicznie, szalenie istotny jest ruch, który pozwala wzmacniać kości. Należy więc w taki sposób planować swój rozkład dnia, aby uwzględniać w nim aktywność fizyczną. Wszystkie te zasady żywieniowe i nie tylko przyczynią się nie tylko do zdrowych kości, ale i będą miały wpływ na nasze dobre samopoczucie i na zdrowie całego naszego organizmu.

Likes:
0 0
Views:
117
Article Categories:
Kuchnia

Dodaj komentarz