Marzysz o pięknych, zdrowych paznokciach jednak twoje się rozdwajają i szybko łamią? Mają brzydki, matowy kolor i nie potrafisz ich zapuścić? Co zrobić, żeby twoje paznokcie stały się twoją ozdobą?
Wzmocnij paznokcie od zewnątrz.
Odpowiednia dieta i witaminy potrafią zdziałać cuda. Łamiące się paznokcie to objaw, braku witamin w twoim organizmie.
Najprawdopodobniej brakuje ci żelaza, magnezu i cynku. By uzupełnić ich braki w organizmie, zacznij spożywać więcej ryb, czerwonego mięsa czy fasoli. Źródłem magnezu jest także czekolada oraz orzechy i ziarna zbóż np. owies.
Dobra odżywka do paznokci to podstawa
Odpowiednia odżywka do paznokci potrafi je bardzo szybko wzmocnić i zregenerować. Szukając najlepszego produktu, powinniśmy zwracać uwagę na jego skład. W odżywce powinien się znajdować wapń oraz keratyna. Prócz tego musi obfitować w witaminy np. witaminę F, witaminę E oraz witaminę C.
Odżywki z zawartością protein jedwabiu i pyłku diamentowego dodatkowo utwardzają płytkę paznokcia, zapobiegając nadmiernemu łamaniu.
Olej do paznokci.
Olejowanie paznokci świetnie wpływa na ich kondycję, a także nawilża suchą skórę wokół paznokcia. Oleje zabezpieczają płytkę przed wysychaniem oraz doprowadzają do jej uelastycznienia. Do olejowania paznokci warto zastosować olej rycynowy, który pobudza wzrost paznokcia, a także go nabłyszcza, olejek arganowy, który ma właściwości wzmacniające i ochronne, oraz oleje wiesiołkowy, który zapobiega przed łamliwością.
Paznokcie powinno się olejować około 2 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem.
Chroń swoje dłonie.
Codzienny kontakt z detergentami doprowadza do przebarwienia płytki paznokcia i jej zniszczenia. Podczas prac domowych należy ochraniać swoje dłonie rękawiczkami ochronnymi oraz często smarować je kremem nawilżającym. Postępuj tak również w miejscu pracy, jeśli często masz kontakt z chemią i substancjami drażniącymi.
Zaprzyjaźnij się również z rękawiczkami w trakcie chłodniejszych dni i mrozów. Zimno i ujemna temperatura nie wpływa korzystnie na stan skóry i paznokci.