Rukola i jej właściwości

Cieszy się coraz większą popularnością, a coraz ciekawsze przepisy na pyszne dania i koktajle z jej dodatkiem sprawiają, iż sięgamy po nią coraz chętniej. I dobrze, bo rukola to warzywo o ogromnej wartości odżywczej, które może pomagać nam w utrzymaniu dobrej formy. Co warto wiedzieć na temat tego przysmaku? Co możemy zyskać w chwili, gdy po rukolę będziemy sięgać regularnie?

Rukola to kapustowate warzywo, z którego bardzo chętnie korzysta kuchnia śródziemnomorska. Ciekawy smak oraz bardzo dobry wpływ na zdrowie sprawia jednak, iż z mocy tego warzywa korzysta się chętnie na całym świecie. Wiadomo, że w warzywie tym można znaleźć sporo cennego białka, stanowi ono też bardzo dobre źródło wielu witamin i minerałów. Rukola to moc witaminy A i C, dzięki czemu łatwiej jest utrzymać odporność organizmu na wysokim poziomie, to równie solidna porcja witaminy E, mogącej zapewniać nam skuteczną ochronę przed wolnymi rodnikami. W liściach rukoli nie brak też witamin z grupy B, dzięki którym nasz układ nerwowy może się wywiązywać ze swych licznych zadań. Żelazo, potas, mangan – oto kolejne substancje, dzięki którym rukola stała się tak ważnym składnikiem menu.

Zdrowa dieta z takim dodatkiem to nie tylko większa odporność organizmu i skuteczniejsza ochrona przed wolnymi rodnikami. To ochrona przed rakiem oraz zbyt szybkim procesem starzenia się, nic więc dziwnego, że po koktajle i pyszne dania z rukolą tak chętnie sięgają miłośnicy naturalnego piękna. Warzywo to świetnie sprawdza się też w walce z wirusami oraz bakteriami, może się też stać cennym wsparciem dla tych osób, które chcą się uporać z infekcjami grzybiczymi. Sięganie po rukolę jest też zalecane tym osobom, które chcą łagodzić dolegliwości towarzyszące chorobie wrzodowej oraz tym, którzy cierpią z powodu artretyzmu. Zbyt wysokie ciśnienie krwi, problemy z nadmiarem złego cholesterolu – oto kolejne przypadłości, przy których zdrowa dieta z rukolą jako stałym dodatkiem może się okazać bardzo dobrym rozwiązaniem. Doceńmy zatem to warzywo i korzystajmy z jego mocy.

Views:
256
Article Categories:
Kuchnia

Dodaj komentarz